Selecteer een pagina

‘Pilates is de basis’

Het is alweer een tijdje geleden, dat ik een Blog schreef. Die komen bij mij niet uit de lucht vallen. Ik heb eerst inspiratie nodig; lijkt mij logisch. En ik wil een tijdje over hetzelfde onderwerp nadenken. Als het dan vaker voorbij komt in mijn gedachte, komt er vanzelf een moment dat ik mijn laptop erbij pak. Om het uit mijn hoofd ‘te halen’ en ga ik het in een blog met jullie delen.

Zoals de titel al zegt ‘Pilates is de basis’, dat spreekt voor zich, vind ik. Zal jullie uitleg geven, waarom ik dat vind. Er zijn  meerdere redenen waarom ik vind dat Pilates de basis is. Namelijk:
1. Goed om te combineren met alle andere sporten.
2. Het verbeteren van je houding, samenwerking met een therapeut.
3. Om jouw eventuele blessures/chronische aandoeningen aandacht te geven.

Pilates in combinatie met andere sporten.
Vele van jullie hebben hobby’s. Tennis, voetbal, paardrijden, dansen, golfen etc. Zo kan ik nog wel even doorgaan, want dat lijstje is lang! Alleen ontstaan er tijdens het uitvoeren van die hobby’s wel eens klachten, omdat je bijvoorbeeld eenzijdig beweegt en/of continu dezelfde beweging herhaald.

Wat maakt dan, dat Pilates perfect is om te doen naast jouw favoriete sport. Dat is natuurlijk je core stability! Zodra jij sterk bent vanuit je powerhouse en je tijdens het doen van jouw sport bewust bent van de kracht in je buikspieren, zal het een stuk beter gaan. Ervaar je misschien dat je flexibeler bent, sterker en makkelijker kan bewegen.

Je core stability – je buikspieren – je powerhouse, kan je eigenlijk zien als de motor van je lichaam. Zodra jij je motor start volgen “vanzelf” je andere lichaamsdelen. Kan jij krachtig een bal slaan met tennis of zit je sterk en stabiel op het paard, maak je een prachtige swing met golfen en kan je daardoor nog meer genieten van jouw favoriete sport. Als Pilates dat niet al inmiddels is geworden ;-). Want Pilates 1 of 2 keer per week doen, is wat mij betreft ook een favoriete sport!

Het verbeteren van je houding, samenwerking met een therapeut.
Een heleboel leden van Studio Nine, gaan naast de Pilates les ook naar bijvoorbeeld Chiropractie, manueel of fysiotherapeut. Zij zullen je dan hebben geadviseerd om Pilates les te gaan volgen. Zodat je naast de behandeling bij hen, ook zelf aan de verbetering van je houding werkt.

Pilates kan je als een sport zien, maar je kan het ook zien als onderhoud van jouw lijf.
Naast dat je core, de motor van je lichaam is, moet je die motor wel draaiende houden en uitdaging geven. Wanneer jij in de auto, altijd maar in versnelling 1 blijft hangen, wordt de motor jou heel snel beu. Je moet schakelen, sturen om op de weg te blijven en om je heen kijken of je niet iemand anders tegenkomt.

Dat doe je ook in een Pilates les. Je buikspieren beginnen vaak met de oefening, daarop volgt dat je je armen, benen en hoofd gaat bewegen. Alle spiergroepen worden uitgedaagd. Je bent op zoek naar je balans, dat je op je matje en/of reformer blijft. En je kan eventueel je ogen sluiten om te voelen hoe jouw lichaam dat allemaal onder controle heeft. Dat laatste raad ik absoluut niet aan in de auto! Om uit je hoofd bij Pilates in je lijf te komen, is dat wel een aanrader.

Om jouw eventuele blessures/chronische aandoeningen aandacht te geven.
Vaak worden mensen met blessures of chronische aandoeningen in hokjes geplaatst. Met de welbekende tekst: “Daar zal je mee moeten leren leven”. Die tekst en de hokjes, horen niet thuis bij Studio Nine. Wij proberen altijd, voor elke oefening een oplossing te bedenken wanneer jouw lichaam het niet fijn vindt om te doen.

 

Dat kan te maken hebben met de pijn in je pols, die je al lange tijd ervaart of de schouders en nek klachten die bij veel mensen voorbij komen. Maar zelfs de chronische aandoeningen als Fibromyalgie, Artrose, Artritis, Migraine, Lupus, nieuwe knie/heup, Scoliose etc.

De lijst met ‘speciale’ mensen in de Studio Nine wordt steeds langer. Eigenlijk kan ik daar alleen maar heel blij van worden. Want voor iedereen is het belangrijk om in beweging te blijven. Je kan gaan zitten treuren om de pijn, die je ervaart, of de beperking, die een gewricht heeft. Maar je zal merken, dat als je bewust met je lijf beweegt er toch altijd nog meer mogelijk is dan je van te voren had bedacht.

Als je spierstelsel elke week wordt getriggerd om weer nieuwe bewegingen te maken, zal je versteld staan wat JIJ allemaal kan.

Uit ervaring kan ik tegen de orthopeed zeggen: “De pijn waar ik mee moest leren leven is toch echt verleden tijd”. Als ik mijn lichaam in beweging houd door middel van Pilates les te volgen, voel ik niet eens waar mijn scoliose zit!

Ben je nieuwsgierig geworden? Of ervaar jij dit al met Pilates?
Wij zien je graag in de studio of horen met plezier jouw ervaring! 

Tot op de volgende blog. 

Liefs, 
Nienke 
Eigenaresse Studio Nine